Observatory House

Observatory House

The Observatory House renovation concept started off with moving the existing laundry / mudroom, which currently sits adjacent to the dining room, into a more suited location.  We evaluated relocating it to the upstairs, and the basement, but landed on a solution that proposed keeping the mudroom on the same level, closer to the garage entrance, but tucked away behind a bookshelf and TV wall.  This new spot allows the living room to be closer to the kitchen for better connection, and opens up the exterior wall to install a new 12 foot opening and folding door system, connecting the dining room, kitchen, and living spaces to the backyard.  We also are proposing relocating the fireplace to anchor the room and shift the orientation towards the outside, instead of towards the television.  Aligning the new space towards gathering and this gorgeous glowing hearth instead of a giant blue screen.  This change really resonated with our clients, who both have flourishing busy careers and announced they a new baby on the way.  This renovation will also include a light kitchen makeover, enhancing the current cabinets and layout with some simple changes and a layer of new paint.  This last aspect is the perfect example of our belief in reusing instead of replacing.  We recommended keeping the existing cabinets (which are in perfect condition), even thought they don’t quite align with our client’s more modern tastes.   Nothing a fresh coat of pain can’t fix.